Gratin di patate e zucchine (Brambory s cuketou)

Ingredience 4 porce

  • 600g očištěných brambor
  • 300g cuketa
  • 0,5 svazku bazalky
  • 0,5l mléka
  • 2 vejce
  • 40g černé olivy bez pecek
  • 2 lžíce olej extra virgin
  • sůl, pepř

Postup


Brambory nakrájíme na plátky 0,5cm, vhodíme do hrnce a zalijeme mlékem tak, aby nebyly vidět. Vaříme cca 10min, než začne mléko vřít. 


Poté vyndáme brambory a mléko necháme vyvařit, aby zhoustlo a zbylo cca 1 dcl. Necháme vychladnout. Studené mléko vyšleháme s vejcem. 


Nakrájíme cukety na plátky stejné jako brambory. Do pekáčku naskládáme brambory a cuketu – střídavě mírně přes sebe, aby neležely celé na pekáči. Posypeme nakrájenými olivami, zakápneme olivovým olejem a potřeme ušlehaným žloutkem s mlékem. Dochutíme solí a pepřem a zapečeme v troubě na 180 stupňů asi 15min (lehce do zlata).


Na ozdobu přidáme natrhanou bazalku.