Gnocchi Quattro Formaggi (Noky čtyř druhů sýrů)

Ingredience 4 porce

  • 4 velké brambory
  • 1 vejce
  • hladká mouka dle potřeby
  • Sýrová omáčka
  • 80g Brie
  • 80g Gorgonzoly
  • 80g Ementálu
  • 80g parmazánu
  • mléko dle potřeby (asi 2dcl)
  • 1 žloutek

Oblíbené bramborové nočky (v Itálii čteme „ňoky“)  se dělají po celé Itálii. Ovšem Italové umějí i noky ze semoliny nebo dýně. Znamenité nočky můžete ochutnat v Lombardii a přitom je připravují docela prostě – jen s máslem a šalvějí.

Postup


Brambory uvaříme ve slupce, ještě za tepla oloupeme a nastrouháme na válu. Doprostřed vyklepneme vejce, osolíme a postupně přisypáváme prosátou mouku. Vytvoříme těsto, ne moc husté, jen tak, aby se nelepilo. Z těsta uděláme válečky 
o průměru asi 3cm a nakrájíme na noky dlouhé 3-4cm, které uvaříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené.

Sýry nakrájené na větší kousky necháme 15 minut odležet v mléce. Po uplynulé době je i s mlékem rozpustíme ve vodní lázni, nakonec přidáme žloutek, který zahustí směs. Uvařené gnocchi podáváme se sýrovou omáčkou.