Gattó di patate (Bramborový koláč)

Ingredience 4 porce

  • 1,2 kg brambor
  • 100 g másla
  • 70 g parmazánu
  • 2 vejce
  • 100 g pražské šunky
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g uzeného sýru
  • strouhanka
  • petrželka
  • bazalka
  • sůl, pepř

Slaný koláč po italsku není jen pizza. Tahle křupavá lahůdka z brambor se hodí na stůl pro větší společnost. A s klidem ji můžete jíst i zastudena.

Postup

Brambory uvaříme, oloupeme a nastrouháme. Přidáme k nim na jemno nasekanou petrželku, natrhanou bazalku (při kontaktu s nožem rychle černá, proto je lepší ji natrhat), dále 2 žloutky, máslo a nastrouhaný parmazán. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec do směsi vmícháme vyšlehané bílky. Šunku, mozzarellu a uzený sýr nakrájíme na kostičky. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a začneme plnit polovinou bramborové směsi. Na ni nasypeme kostičky šunky, část mozzarelly a uzeného sýra, přidáme druhou polovinu bramborové směsi a navrch posypeme zbytkem sýrů. Pečeme v předehřáté troubě na 180° půl hodiny.