Focaccia al formaggio (Slaná bábovka se sýrem)

Ingredience 6 porcí

  • 250 g těsta na pizzu (viz recept pizza)
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g měkčího sýru Pecorino
  • 80 g parmazánu
  • 3 celá vejce
  • 2 žloutky
  • 1 dl oleje extra virgin
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání formy

Postup

Těsto na focacciu al formaggio je stejné jako na pizzu. Rozmícháme droždí ve vlažné vodě a smícháme ho s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto zabalíme do folie a necháme odležet v teple, aby nakynulo, alespoň 2 hodiny. 

V míse rozšleháme tři celá vejce a dva žloutky, přidáme na kostičky nakrájený měkčí sýr typu Pecorino, strouhaný parmazán, olivový olej 
a vše dobře promícháme. Směs postupně spojujeme s odleželým těstem na pizzu a přisypáváme mouku, až vypracujeme vláčné těsto. Stranou si necháme trochu směsi na potření. Těsto zaprášíme moukou, dáme do formy vymazané sádlem a necháme opět 2 hodiny odležet v teple. Poté slanou bábovku potřeme zbytkem směsi a hodinu pečeme v předehřáté troubě na 180°.
Podáváme ještě za tepla, nejlépe s parmskou šunkou.