Filetto toscano con cavolo nero (Toskánský biftek s kapustou)
Ingredience 4 porce
- 800 g hovězí svíčkové
- 60 g bílé slaniny
- snítka rozmarýnu
- hladká mouka
- láhev vína Chianti
- kapusta (cavolo nero)
- česnek
- feferonka
- šťáva z telecího nebo máslo
- olej extra virgin
- sůl
Steak podle Emanuela miluje Toskánsko, slaninový oblek na míru a koupání v Chianti. Po prvním soustu budete chtít jediné... víc!
Postup
Steaky ze svíčkové obalíme po stranách plátkem slaniny, na kterou přijde snítka rozmarýnu a vše zavážeme provázkem. Maso obalíme lehce v mouce a zprudka orestujeme na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Toskánský biftek by se měl podávat skoro syrový, ale podle naší chuti jej můžeme ještě dopéct v troubě, na 180° asi 5min.
Listy kapusty pokrájíme na menší kusy a spaříme ve vroucí vodě. Pak ji v pánvi na oleji orestujeme s nasekanou feferonkou a pár stroužky česneku.
Do pánve, v které jsme pekli maso, přidáme telecí šťávu (pokud nemáme, stačí kousek másla) a zalijeme červeným vínem Chianti. Necháme zredukovat.
Steaky podáváme s kapustou, zakápneme zredukovanou omáčkou a dochutíme solí.