Filetto toscano con cavolo nero (Toskánský biftek s kapustou)

Ingredience 4 porce

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 60 g bílé slaniny
  • snítka rozmarýnu
  • hladká mouka
  • láhev vína Chianti
  • kapusta (cavolo nero)
  • česnek
  • feferonka
  • šťáva z telecího nebo máslo
  • olej extra virgin
  • sůl

Steak podle Emanuela miluje Toskánsko, slaninový oblek na míru a koupání v Chianti. Po prvním soustu budete chtít jediné... víc!

Postup

Steaky ze svíčkové obalíme po stranách plátkem slaniny, na kterou přijde snítka rozmarýnu a vše zavážeme provázkem. Maso obalíme lehce v mouce a zprudka orestujeme na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Toskánský biftek by se měl podávat skoro syrový, ale podle naší chuti jej můžeme ještě dopéct v troubě, na 180° asi 5min. 

Listy kapusty pokrájíme na menší kusy a spaříme ve vroucí vodě. Pak ji v pánvi na oleji orestujeme s nasekanou feferonkou a pár stroužky česneku.
Do pánve, v které jsme pekli maso, přidáme telecí šťávu (pokud nemáme, stačí kousek másla) a zalijeme červeným vínem Chianti. Necháme zredukovat.
Steaky podáváme s kapustou, zakápneme zredukovanou omáčkou a dochutíme solí.