Faraona al forno (Pečená perlička)

Ingredience 4 porce

  • perlička
  • 70 g pancetty
  • 2 dl bílého vína
  • 4 velké brambory
  • česnek
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • máslo
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Tady dostala perlička své jméno pro krásu jejího peří, Italové jí říkají faraonská slepice, protože pochází z Egypta. Na tento voňavý způsob pečení perličky přišli Toskánci. Bylinkami ji doslova vycpali i obložili!

Postup

Perličku naplníme bylinkami, kouskem másla a pár stroužky česneku, osolíme a opepříme. Kůži přikryjeme plátky slaniny (pancetty) a provázkem svážeme nožičky k sobě. Perličku dáme do pekáče, přidáme k ní na kostky nakrájené brambory, ještě pár snítek bylinek a česnek, zakápneme olivovým olejem a bílým vínem, pečeme na 180° asi hodinu.