Faraona (Perlička)

Ingredience 2 porce

  • 1 perlička (prsa se stehnem)
  • 2 lžíce zredukovaného vývaru ze zbylého masa a kostí
  • 10 cibulek boritana (naložené cibulky)
  • 2dcl červeného vína
  • sůl
  • máslo

Tady se na ni téměř zapomnělo, a přitom její chuť i barva masa zdaleka předčí to všudypřítomné kuřecí. Pečená perlička vzdáleně připomíná bažantí pečínku. Chutná jako takové „divoké kuře“.

Postup



Z Perličky odřízneme stehýnka s prsama, vykostíme, necháme jen stehenní kůstky. Zbylé maso a kosti uvaříme ve vodě s polévkovou zeleninou (klasický vývar) 
a zredukujeme do hustší šťávy hnědé barvy.
Posolíme kůži a na rozpuštěném másle perličku zrychla opečeme do zlatova, nejprve z té strany, kde je kůže. Poté maso přendáme na pekáček, poklademe kousky másla 
a dopečeme v troubě, 180 stupňů zhruba 5 minut.
Na stejné pánvi si lehce orestujeme malé cibulky, přidáme červené víno 
a zredukovanou šťávu z perličky, aby vznikla tmavá omáčka.
Servírujeme cibulky polité šťávou a navrch položíme stehýnko.