Faraona (Perlička)
Ingredience 2 porce
- 1 perlička (prsa se stehnem)
- 2 lžíce zredukovaného vývaru ze zbylého masa a kostí
- 10 cibulek boritana (naložené cibulky)
- 2dcl červeného vína
- sůl
- máslo
Tady se na ni téměř zapomnělo, a přitom její chuť i barva masa zdaleka předčí to všudypřítomné kuřecí. Pečená perlička vzdáleně připomíná bažantí pečínku. Chutná jako takové „divoké kuře“.
Postup
Z Perličky odřízneme stehýnka s prsama, vykostíme, necháme jen stehenní kůstky. Zbylé maso a kosti uvaříme ve vodě s polévkovou zeleninou (klasický vývar)
a zredukujeme do hustší šťávy hnědé barvy.
Posolíme kůži a na rozpuštěném másle perličku zrychla opečeme do zlatova, nejprve z té strany, kde je kůže. Poté maso přendáme na pekáček, poklademe kousky másla
a dopečeme v troubě, 180 stupňů zhruba 5 minut.
Na stejné pánvi si lehce orestujeme malé cibulky, přidáme červené víno
a zredukovanou šťávu z perličky, aby vznikla tmavá omáčka.
Servírujeme cibulky polité šťávou a navrch položíme stehýnko.