Dolce di mele alla valdostana (Sladká jablka Valdostana)

Ingredience 6 porcí

  • 4 velká jablka
  • 100g cukru krupice
  • 1 starší bageta
  • 80g másla
  • 50g vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 0,5l mléka
  • moučkový cukr na posypání

Sladká jablka Valdostana voní podzimem a nostalgií. Jablka v něm nepadají daleko od stromů  v oblasti Valda Osta v kraji u Mont Blancu. Připomínají českou žemlovku. Ovšem předností italském receptu  je jemnější krém s vejcem. Tento moučník vytváří znamenitý kontrapunkt k dezertnímu vínu, čaji nebo  kávě. 

Postup50 min

Jablka oloupeme a vyndáme jadřince, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Bagetu také nakrájíme na plátky a namažeme máslem. 

Do vytřeného pekáčku (máslem) pokládáme střídavě pečivo a plátky jablek. Vrstvu jablek vždy posypeme ořechy a cukrem. 

V míse si vyšleháme vejce,  mléko s cukrem ohřejeme a postupně přiléváme do vyšlehaných vajec. Krém promícháme a zalejeme jím pekáček, 5min necháme odležet a upečeme 30 min v troubě na 180 stupňů do zlatova.

Nakonec posypeme moučkovým cukrem.