Dolce di mele alla valdostana (Sladká jablka Valdostana)
Ingredience 6 porcí
- 4 velká jablka
- 100g cukru krupice
- 1 starší bageta
- 80g másla
- 50g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 0,5l mléka
- moučkový cukr na posypání
Sladká jablka Valdostana voní podzimem a nostalgií. Jablka v něm nepadají daleko od stromů v oblasti Valda Osta v kraji u Mont Blancu. Připomínají českou žemlovku. Ovšem předností italském receptu je jemnější krém s vejcem. Tento moučník vytváří znamenitý kontrapunkt k dezertnímu vínu, čaji nebo kávě.
Postup50 min
Jablka oloupeme a vyndáme jadřince, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Bagetu také nakrájíme na plátky a namažeme máslem.
Do vytřeného pekáčku (máslem) pokládáme střídavě pečivo a plátky jablek. Vrstvu jablek vždy posypeme ořechy a cukrem.
V míse si vyšleháme vejce, mléko s cukrem ohřejeme a postupně přiléváme do vyšlehaných vajec. Krém promícháme a zalejeme jím pekáček, 5min necháme odležet a upečeme 30 min v troubě na 180 stupňů do zlatova.
Nakonec posypeme
moučkovým cukrem.