Crostata al limoncello (Citronový krémový dort)

Ingredience 6 porcí

  • Dortový korpus (stejný jako Crostata alla frutta):
  • 210 g hladké mouky

  • 100g másla

  • 3 žloutky

  • 100g cukru moučka

  • špetka soli

  • citronová kůra z 1 citronu

  • 1/3 prášku do pečiva
  • Krém:
  • 6 dl mléka
  • 1 dl likéru Limoncello
  • 100 g cukru
  • 6 žloutků
  • 80 g solamylu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron

Osvěžující letní koláč plný šťavnaté chuti citronů patří mezi klasiku italských dezertů

Postup

Těsto:


Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, kterým vyložíme vymazanou a vysypanou formu. Těsto jemně propícháme vidličkou, aby nenakynulo. Poté formu překryjeme pečící folií a zasypeme fazolemi, těsto tak zůstane nízké. Pečeme v předehřáté troubě 10min na 180°. Po upečení necháme vychladnout.

 

Krém:

V míse vyšleháme žloutky s cukrem. V hrnci ohřejeme mléko s vanilkovým luskem, který pak odstraníme a mléko pomalu přilíváme k vyšlehané žloutkové směsi. Přidáme citronový likér a solamyl a ve vodní lázni směs důkladně vyšleháme, aby zhoustla a vznikl tak požadovaný krém. Než vychladne, nakrájíme si citron na kolečka, v pánvi rozpustíme trochu cukru s vodou a plátky citronu v pánvi lehce orestujeme - získají zlatavou barvu a díky cukrové vodě mírně zkaramelizují.

Krém nalijeme na dortový korpus a ozdobíme plátky citronu. Zbylou zredukovanou šťávu v pánvi necháme vychladnout a pokapeme jí citronové plátky. Dort necháme v lednici ztuhnout.