Coniglio porchettato (Králičí roláda s bylinkovou směsí)

Ingredience 4 porce

  • vykostěný králík
  • 4 stroužky česneku
  • 80 g bílé slaniny
  • 2 dl bílého vína
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • mrkev
  • šalvěj
  • rozmarýn
  • semínka divokého fenyklu
  • bobkový list
  • olej extra virgin
  • hrubá sůl, pepř

Toskánci přistupují ke kuchyni jako k prostoru pro umělce a dělají dobře. Rozkošnicky rozvoní králíka bylinkovým buketem, utopí ho v dráždivé omáčce z kořenové zeleniny a - věčnou slávu mají v kapse.

Postup

Králíka trochu nařežeme a naklepeme, aby nám vznikla stejně tlustá vrstva masa. Rozmarýn, divoký fenykl, hrubou sůl, šalvěj a bobkový list nasekáme na jemno. Králičí maso potřeme olejem a zasypeme bylinkovou směsí. Bylinky přikryjeme plátky bílé slaniny a vše zabalíme do rolády. Roládu převážeme provázkem a ze všech stran orestujeme na olivovém oleji. Přilijeme bílé víno, po vypaření alkoholu zalijeme sklenkou vody a necháme pod pokličkou dusit alespoň hodinu.

Po uplynulé době maso vyndáme, nakrájíme na plátky a zalijeme omáčkou fondo bruno, podáváme například s pečivem nebo s bramborami.

Fondo bruno – králičí kosti opečeme s mrkví, řapíkatým celerem a cibulí v troubě, potom vše hodíme na pánev a orestujeme na olivovém oleji, přidáme lžíci rajčatového koncentrátu a zalijeme hovězím vývarem, pomalu dusíme a redukujeme do husté omáčky.