Cinghiale in Dolce Forte (Kančí v čokoládě)

Ingredience 2 porce

  • 600 g kančího masa
  • 1 l červeného vína
  • cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • plátek slaniny
  • 50 g hořké čokolády
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 dl červeného vinného octa
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • hrst piniových oříšků
  • hrst rozinek
  • rozmarýn
  • jalovec
  • hřebíček
  • bobkový list
  • olej extra virgin
  • sůl, celý pepř

Klasické české drama „se zelím nebo se šípkovou“ můžete vyřešit šalamounsky. Dejte si kančí na čokoládě. Tahle rafinovanost nemohla vzniknout jinde než v Toskánsku. A na konci vaření přijde rozuzlení. Čokoláda tu není k poznání, namísto ní přichází neuvěřitelně plná chuť. A o ni tu běží.

Postup




Maso naložíme přes noc do marinády – na hrubo nakrájená mrkev, řapíkatý celer, cibule, asi 0,5 l červeného vína, jalovec, rozmarýn, bobkový list, celý pepř a hřebíček.
V hrnci na olivovém oleji orestujeme nakrájenou mrkev, cibuli, řapíkatý celer a slaninu. Pak přidáme kančí, které jsme předtím vyprali pod vodou a osušili, necháme zatáhnout a zalijeme zbytkem červeného vína. Vaříme na mírném plamínku do měkka. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme třtinový cukr v červeném vinném octě, přidáme bobkový list. Až se cukr rozpustí, přisypeme k němu špetku skořice, kakao a nastrouhanou čokoládu, dále piniové oříšky a rozinky (předem namočené ve vodě). Promícháme a celou směs vlijeme do kastrolu s kančím. Maso už nevaříme, chvilku necháme odpočinout, podle hustoty můžeme přilít trochu vývaru.
Vhodnou přílohou je polenta, vařená zelenina nebo pečivo.