Cinghiale in Dolce Forte (Kančí v čokoládě)
Ingredience 2 porce
- 600 g kančího masa
- 1 l červeného vína
- cibule
- mrkev
- řapíkatý celer
- plátek slaniny
- 50 g hořké čokolády
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 dl červeného vinného octa
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
- hrst piniových oříšků
- hrst rozinek
- rozmarýn
- jalovec
- hřebíček
- bobkový list
- olej extra virgin
- sůl, celý pepř
Klasické české drama „se zelím nebo se šípkovou“ můžete vyřešit šalamounsky. Dejte si kančí na čokoládě. Tahle rafinovanost nemohla vzniknout jinde než v Toskánsku. A na konci vaření přijde rozuzlení. Čokoláda tu není k poznání, namísto ní přichází neuvěřitelně plná chuť. A o ni tu běží.
Postup
V hrnci na olivovém oleji orestujeme nakrájenou mrkev, cibuli, řapíkatý celer a slaninu. Pak přidáme kančí, které jsme předtím vyprali pod vodou a osušili, necháme zatáhnout a zalijeme zbytkem červeného vína. Vaříme na mírném plamínku do měkka. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme třtinový cukr v červeném vinném octě, přidáme bobkový list. Až se cukr rozpustí, přisypeme k němu špetku skořice, kakao a nastrouhanou čokoládu, dále piniové oříšky a rozinky (předem namočené ve vodě). Promícháme a celou směs vlijeme do kastrolu s kančím. Maso už nevaříme, chvilku necháme odpočinout, podle hustoty můžeme přilít trochu vývaru.
Vhodnou přílohou je polenta, vařená zelenina nebo pečivo.