Cinghiale cotto nel latte (Kančí na mléce)

Ingredience 4 porce

  • 800g kančí kýty
  • 1l mléka
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1dcl olej extra virgin
  • Hovězí vývar
  • Marináda
  • 1 cibule
  • 2ks řapíkatého celeru
  • 2ks mrkve
  • 4 hřebíčky
  • 4 – 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkový list
  • 1lž celý černý pepř
  • snítka rozmarýnu
  • 750ml vody
  • 750 ml červeného vína

Zvěřina potřebuje čas – na marinování i zpracování. Když jí ho dáte, předvede vám tu sílu a temperament, který v sobě má. Na „divočáka v mléce“ budete dlouho vzpomínat.

Postup




Kančí nakrájíme na kostky jako na guláš, připraví se marináda dle receptu: do skleněné nádoby dáme vodu, víno a všechno koření. Mrkve, nohy z řapíku a cibuli nakrájíme na větší kousky (kostky, nahrubo), přidáme k ostatnímu a necháme 12 – 24h odležet.
Poté vyndáme maso, propláchneme pod vodou. Dáme maso do hrnce, zalijeme litrem mléka a na mírném ohni půl hodiny vaříme, dokud se mléko nezredukuje (nevyvaří). Kančí opět vyndáme a ve stejném hrnci osmahneme na oleji celer, cibuli a mrkev (vše na drobné kostičky), vrátíme maso, přilijeme vývar tak, aby bylo maso ponořené, přiklopíme pokličkou vyrobenou z alobalu a necháme na mírném ohni vařit asi 45 minut (až bude maso měkké).