Cappone ripieno
Postup
Cappone ripienoNadívaný kapoun
1,5kg kapouna
100g telecího masa
50g dušené šunky
1 klobása (např. Salsiccia)
střídka z 1/4 veky namočená v mléce
1 vejce
30g parmazánu
muškátový oříšek
sůl, pepř
hovězí vývar dle potřeby
40g másla
2 snítky rozmarýnu
1dcl bílého vína
šťáva z 1 citronu
Kapouna očistíme, nakrájené vnitřnosti (játra, ledvinky) můžeme použít do nádivky.
Veku zbavíme tvrdé kůrky a namočíme ji do mléka, přidáme šunku a telecí (oboje nakrájené na jemno), rozdrobenou klobásu bez střívka, strouhaný parmazán a vejce, vše dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Vzniklou nádivkou naplníme kapouna, použijeme párátka na uzavření otvoru. Kapouna orestujeme ze všech stran ve větším pekáčku na másle spolu s rozmarýnem, poté zalijeme bílým vínem a osolíme. Necháme vyvařit alkohol, podlijeme vývarem
a dusíme pod pokličkou asi 2,5 hodiny. Kontrolujeme zhruba po dvaceti minutách, jestli není potřeba přidat vývar.
Po uplynulé době vyjmeme kapouna z pekáče, do kterého vymačkáme citronovou šťávu a smícháme s výpekem. Kapouna naporcujeme, polijeme vzniklým sosem
a ozdobíme rozmarýnem.