Capesante (Mušle svatého Jakuba)

Ingredience 2 porce

  • 6 mušlí svatého Jakuba
  • 3 plátky slaniny
  • olej extra virgin
  • sůl, bílý pepř
  • krém:
  • ½ vařeného květáku
  • 1 dl mléka
  • voda dle potřeby
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř

Svatojakubská mušle je symbolem poutníků v pochodu do Santiaga de Compostella, a samozřejmě symbolem apoštola Jakuba. Legenda říká, že v přístavu, kam loď dovezla Jakubovy ostatky, oslnila skořápka této mušle rytířova koně. Rytíř byl shozen do vody a po vytažení měl všude na svém těle svatojakubské mušle, které ho ochránily před vodním nebezpečím.  Mimo jiné mají mušle svatého Jakuba i pověst afrodiziaka, proto jsou velmi oblíbené v kuchyni. Tento recept vám jistě zvedne...náladu!

Postup30 min




Maso z mušlí na vrchu jemně nařízneme a zabalíme do slaniny (na jednu mušli stačí půlka plátku slaniny) a propíchneme párátkem, aby slanina dobře držela. Maso osolíme a opepříme a orestujeme na olivovém oleji.
Vařený květák, mléko, citronovou šťávu a vodu smícháme 
a rozmixujeme do krému, dochutíme solí a pepřem a servírujeme spolu 
s mušlemi.