Capesante (Mušle svatého Jakuba)
Ingredience 2 porce
- 6 mušlí svatého Jakuba
- 3 plátky slaniny
- olej extra virgin
- sůl, bílý pepř
- krém:
- ½ vařeného květáku
- 1 dl mléka
- voda dle potřeby
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Svatojakubská mušle je symbolem poutníků v pochodu do Santiaga de Compostella, a samozřejmě symbolem apoštola Jakuba. Legenda říká, že v přístavu, kam loď dovezla Jakubovy ostatky, oslnila skořápka této mušle rytířova koně. Rytíř byl shozen do vody a po vytažení měl všude na svém těle svatojakubské mušle, které ho ochránily před vodním nebezpečím. Mimo jiné mají mušle svatého Jakuba i pověst afrodiziaka, proto jsou velmi oblíbené v kuchyni. Tento recept vám jistě zvedne...náladu!
Postup30 min
Maso z mušlí na vrchu jemně nařízneme a zabalíme do slaniny (na jednu mušli stačí půlka plátku slaniny) a propíchneme párátkem, aby slanina dobře držela. Maso osolíme a opepříme a orestujeme na olivovém oleji.
Vařený květák, mléko, citronovou šťávu a vodu smícháme
a rozmixujeme do krému, dochutíme solí a pepřem a servírujeme spolu
s mušlemi.