Cantuccini (Sušenky Cantuccini)
Ingredience 6 porcí
- 2 vejce
- 250g cukru krupice
- 125g loupaných mandlí
- 125g neloupaných mandlí
- 125g lískových oříšků
- 250g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
Tento prastarý recept pochází z Toskánska. Nejspíš z rodinného receptáře rodiny Medicejů, kteří měli dceru Kateřinu, provdanou za francouzského krále. Možná byla tvrdá jako Cantuccini, anebo tak krásně voněla? Tento docela jednoduchý recept oceníte především v zimě. Cantuccini vás příjemně zahřejí. Podávají se totiž omočené ve voňavém dezertním víně.
Postup40 min
Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme mandle a ořechy, kypřící prášek a prosátou mouku. Ze směsi vypracujeme těsto, na plechu s pečícím papírem vytvoříme z těsta 2 stejné válečky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25min. Ještě za tepla nakrájíme na stejně široké proužky a necháme vystydnout.