Cantuccini (Sušenky Cantuccini)

Ingredience 6 porcí

  • 2 vejce
  • 250g cukru krupice
  • 125g loupaných mandlí
  • 125g neloupaných mandlí
  • 125g lískových oříšků
  • 250g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • citronová kůra

Tento prastarý recept  pochází z Toskánska. Nejspíš z rodinného receptáře rodiny Medicejů, kteří měli dceru Kateřinu, provdanou za francouzského krále. Možná byla tvrdá jako Cantuccini, anebo tak krásně voněla? Tento docela jednoduchý recept  oceníte především v zimě. Cantuccini vás  příjemně zahřejí. Podávají se totiž omočené ve voňavém dezertním víně. 

Postup40 min



Vejce vyšleháme s cukrem a citronovou kůrou, přidáme mandle a ořechy, kypřící prášek a prosátou mouku. Ze směsi vypracujeme těsto, na plechu s pečícím papírem vytvoříme z těsta 2 stejné válečky, které potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 25min. Ještě za tepla nakrájíme na stejně široké proužky a necháme vystydnout.