Canederli alla tirolese (Polévka s tyrolskými knedlíčky)
Ingredience 4 porce
- 1 l hovězího vývaru
- 20 g másla
- 200 g bílého staršího pečiva
- 1 dl mléka
- 80 g špeku
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
- 1 vejce
- hrst nasekané pažitky
- hrst nasekané majoránky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Hovězí polévka s knedlíčky z tyrolského špeku má sílu alpských skalních velikánů. Tyrolsko patřívávalo k Rakousku-Uhersku. Chutěmi a vůněmi je mnohem více příbuzné klasické české než italské kuchyni.
Postup
Pečivo nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Cibulku a špek nakrájíme na jemno a orestujeme v pánvi na másle. V míse smícháme osmaženou cibulku a špek s nasekanou pažitkou a majoránkou, vejcem, moukou a pečivem. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Z těsta vypracujeme stejně velké knedlíčky, které uvaříme v osolené vodě (jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené). Knedlíčky podáváme s hovězím vývarem a hrstkou nasekané pažitky.