Börsó fözelek / fasírt (Hrachová omáčka s fašírkami)
Ingredience 2 porce
- 500 g vepřového mletého masa
- 2 ks staršího pečiva
- 300 g mraženého hrášku
- 2 vejce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- polohrubá mouka
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce klasického octa
- 1 kelímek zakysané smetany
- ½ l smetany na vaření
- petrželka
- mletá sladká paprika
- vegeta
- arašídový olej
- cukr
- sůl, pepř
Maďarská kuchyně umí skvělým způsobem zpracovávat zeleninu. Že vás ještě nenapadlo, spojení "karbanátků" a hrachové omáčky? Pak se nebojte a klidně si je jindy dejte s cuketovou nebo dýňovou. Nejen že to jde, ale navíc to znamenitě chutná.
Postup
Hrachová omáčka:
V hrnci osmažíme na oleji ½ cibulky, ochutíme asi 2 lžičkami sladké mleté papriky a vsypeme hrášek. Vše zalijeme vodou a necháme vařit asi 15 min. Po uplynulé době omáčku dochutíme vegetou, lžící octa
a 3 lžícemi cukru. Osolíme, opepříme a promícháme.
V míse smícháme zakysanou smetanu se smetanou na vaření a postupně přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Směs nalijeme do hrnce s hráškem a promícháme, necháme 10 minut povařit. Podle hustoty můžeme přidat trochu smetany s moukou, podle chuti můžeme omáčku dosladit nebo naopak přidat ocet.
Fašírky:
Staré pečivo namočíme ve vodě. V míse smícháme mleté maso, vyždímané pečivo, nasekanou půlku cibulky a stroužek česneku, vegetu, mletou sladkou papriku a strouhanku. Přidáme 4-5 lžic polohrubé mouky, 2 vejce a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme, aby nám vznikla konzistentní hmota. V pánvi rozpálíme dostatek oleje (asi litr) a z hmoty vytvoříme kuličky velikosti dlaně, které v oleji osmažíme. (Je dobré namočit si ruce ve vodě, aby se nám maso nelepilo k dlaním.)
Fašírky podáváme s hrachovou omáčkou.