Arancini alla siciliana (Plněné rýžové koule ze Sicílie)

Ingredience 6 porcí

  • 500 g rýže
  • 300 g mletého masa
  • ½ cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 dl červeného vína
  • parmazán
  • sýr provolone (nebo mozzarella)
  • 100 g mraženého hrášku
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • strouhanka
  • šafrán
  • máslo
  • olej na smažení
  • olej extra virgin
  • sůl, pepř

Chuť a vůně Sicílie na vašem talíři!

Postup




Do litru vroucí vody vhodíme rýži a necháme vodu zcela vyvařit.
V pánvi na olivovém oleji a trošce másla orestujeme nasekanou cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a zalijeme červeným vínem. Jakmile se alkohol vypaří, zalijeme maso sklenkou vody s rajčatovým protlakem, dochutíme solí a pepřem a necháme redukovat. Masovou směs použijeme jako jednu z náplní.
Do uvařené rýře zamícháme půl čajové lžičky šafránu v prášku, který rozpustíme ve lžíci horké vody. Přidáme kousek másla, nastrouhaný parmazán podle chuti a 3 žloutky. Vše promícháme.
Sýr provolone (nebo mozzarellu či jakýkoliv sýr, který se rozpustí) nakrájíme na kostičky.
Do dlaně dáme rýžovou směs, naplníme troškou sýra, troškou masové směsi a hráškem. Vytvoříme koule o velikosti naší dlaně, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme je v arašídovém nebo slunečnicovém oleji do zlatova.