Arancini alla siciliana (Plněné rýžové koule ze Sicílie)
Ingredience 6 porcí
- 500 g rýže
- 300 g mletého masa
- ½ cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 dl červeného vína
- parmazán
- sýr provolone (nebo mozzarella)
- 100 g mraženého hrášku
- 2 vejce
- 3 žloutky
- strouhanka
- šafrán
- máslo
- olej na smažení
- olej extra virgin
- sůl, pepř
Chuť a vůně Sicílie na vašem talíři!
Postup
Do litru vroucí vody vhodíme rýži a necháme vodu zcela vyvařit.
V pánvi na olivovém oleji a trošce másla orestujeme nasekanou cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a zalijeme červeným vínem. Jakmile se alkohol vypaří, zalijeme maso sklenkou vody s rajčatovým protlakem, dochutíme solí a pepřem a necháme redukovat. Masovou směs použijeme jako jednu z náplní.
Do uvařené rýře zamícháme půl čajové lžičky šafránu v prášku, který rozpustíme ve lžíci horké vody. Přidáme kousek másla, nastrouhaný parmazán podle chuti a 3 žloutky. Vše promícháme.
Sýr provolone (nebo mozzarellu či jakýkoliv sýr, který se rozpustí) nakrájíme na kostičky.
Do dlaně dáme rýžovou směs, naplníme troškou sýra, troškou masové směsi a hráškem. Vytvoříme koule o velikosti naší dlaně, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme je v arašídovém nebo slunečnicovém oleji do zlatova.