Profil šéfkuchaře
Příběh první: Kdo je vlastně Emanuele Ridi?
Když byl malý, každý den se pletl prarodičům pod nohy v restaurační
kuchyni. Narodil se a vyrůstal na středomořském ostrově Elba, na ostrově plném
slunce, moře, usměvavých lidí a dobrého jídla. Městečko Portoferraio bylo pro
Emanuela zdrojem zážitků s kamarády, ale i prvních zkušeností v gastronomii. Dnes
je rád, když čas dovolí a jednou za rok se do svého rodného Portoferraia zajede
podívat a pozdravit maminku.
Emanuele Ridi, pro přátele Manu, žije v Praze od devadesátých
let. Jak sám říká, utekl před vojnou za tátou, který pobýval v Čechách, a pak
už se prostě nestihl vrátit. Stihl totiž potkat krásnou českou blondýnku Janu,
s kterou se oženil, zplodil syna a žije dodnes v harmonickém vztahu.
Začátky v Čechách nebyly jednoduché, otevřít si italskou
restauraci v době, kdy největším kulinářským zážitkem je utopenec, chtělo hodně
odvahy. Díky výdrži a možná štěstí se Manu s Janou probudovali až k příjemné,
útulné restauraci s pozitivním hodnocením návštěvníků. A přišla odměna.
Před pár lety se Emanuel ocitl na televizních obrazovkách.
České rodiny konečně pochopily, že do špaget Carbonara se nedává smetana a
mnozí začali zkoušet italské recepty a lá Manu.
Nejen díky italské kuchyni, ale i způsobu podání a roztomilé
češtině se Emanuel dostal na výsluní, kde zůstává dodnes.
Kdo zná Emanuela osobně, pravděpodobně zvolí tuto
charakteristiku:
Manu? To je typický Ital – miluje fotbal a rychlá auta. Má
temperamanetu na rozdávání, občas vybuchne, ale za minutu je spor urovnán. Je
sympatický, galantní a má styl. Jeho myšlenkové pochody v italštině a překlad
do čestiny je neskutečně vtipný a trefný tak, že vás zlomí v pase.
A hlavně, Manu hraje vždycky fair play.