Profil šéfkuchaře

Příběh první: Kdo je vlastně Emanuele Ridi?

03. července 2012

Když byl malý, každý den se pletl prarodičům pod nohy v restaurační kuchyni. Narodil se a vyrůstal na středomořském ostrově Elba, na ostrově plném slunce, moře, usměvavých lidí a dobrého jídla. Městečko Portoferraio bylo pro Emanuela zdrojem zážitků s kamarády, ale i prvních zkušeností v gastronomii. Dnes je rád, když čas dovolí a jednou za rok se do svého rodného Portoferraia zajede podívat a pozdravit maminku.

Emanuele Ridi, pro přátele Manu, žije v Praze od devadesátých let. Jak sám říká, utekl před vojnou za tátou, který pobýval v Čechách, a pak už se prostě nestihl vrátit. Stihl totiž potkat krásnou českou blondýnku Janu, s kterou se oženil, zplodil syna a žije dodnes v harmonickém vztahu.

Začátky v Čechách nebyly jednoduché, otevřít si italskou restauraci v době, kdy největším kulinářským zážitkem je utopenec, chtělo hodně odvahy. Díky výdrži a možná štěstí se Manu s Janou probudovali až k příjemné, útulné restauraci s pozitivním hodnocením návštěvníků.  A přišla odměna.

Před pár lety se Emanuel ocitl na televizních obrazovkách. České rodiny konečně pochopily, že do špaget Carbonara se nedává smetana a mnozí začali zkoušet italské recepty a lá Manu.

Nejen díky italské kuchyni, ale i způsobu podání a roztomilé češtině se Emanuel dostal na výsluní, kde zůstává dodnes.

Kdo zná Emanuela osobně, pravděpodobně zvolí tuto charakteristiku:

Manu? To je typický Ital – miluje fotbal a rychlá auta. Má temperamanetu na rozdávání, občas vybuchne, ale za minutu je spor urovnán. Je sympatický, galantní a má styl. Jeho myšlenkové pochody v italštině a překlad do čestiny je neskutečně vtipný a trefný tak, že vás zlomí v pase.

A hlavně, Manu hraje vždycky fair play.